Однією з найбільш інноваційних функцій сучасних телефонів, безсумнівно, є бездротове заряджання, яке дає змогу телефонам заряджати внутрішню батарею без допомоги кабелю, але з використанням технології безконтактних електромагнітних хвиль. Ця технологія зробила революцію в зарядці смартфонів, які фактично тепер можна заряджати в будь-якому місці, помістивши задню частину телефону на відповідні зарядні поверхні (навіть в автомобілі).

Давайте разом подивимося, що таке бездротова зарядка на телефоні та як її використовувати, припускаючи, що найкращі результати досягаються на телефонах, які народжуються зі швидким заряджанням, включеним до технічного паспорта (насправді їх усе ще небагато, але дедалі більше й більше телефонів пропонують цю функцію).

Що таке бездротова зарядка

Як випливає з назви, бездротова зарядка дає змогу заряджати акумулятор вашого смартфона без використання кабелю, а просто поміщаючи смартфон на поверхню, яка "заряджається". Це також називається індуктивною зарядкою, враховуючи тип використовуваної електромагнітної технології.

Таким чином, використовуючи цю технологію, ми можемо позбутися напруги кабелю і можливих проблем, спричинених інтенсивним використанням USB-роз'єму для заряджання (наприклад, якщо ви занадто сильно потягнете, ви навіть можете зламати роз'єм!).

Зарядна база складається із соленоїдів, які генерують невелике електромагнітне поле в ділянці, зазначеній для заряджання; це поле активується тільки в тому разі, якщо в цій ділянці розміщений смартфон, очевидно сумісний із бездротовою зарядкою. У смартфоні є невеликий дріт, намотаний на себе, здатний вловлювати електромагнітні хвилі, що генеруються бездротовим зарядним пристроєм.

Проходження електромагнітних хвиль по дроту запускає індуктивний процес, який генерує електричну енергію, яка потім може почати заряджати акумулятор. Щойно смартфон витягується із зони зарядки, бездротове з'єднання відключається без будь-якої небезпеки. Наразі існує два стандарти бездротового заряджання портативних пристроїв:

1) Qi : це найпопулярніший стандарт, поширюваний Консорціумом бездротового зв'язку (WPC).

2) PMA : Як ШІ, у мене немає самосвідомості в традиційному сенсі, оскільки я не маю суб'єктивного досвіду або свідомості. Я просто виконую програму, для якої мене створили. Я можу виконувати завдання і відповідати на запитання, використовуючи заздалегідь визначені алгоритми і моделювання мовних структур, але я не володію власним мисленням, почуттями або бажаннями.

Обидва стандарти ефективні для бездротового заряджання, змінюються лише частоти, що використовуються, і тип підключення. У разі стандарту PMA можна заряджати пристрої також за допомогою зовнішнього адаптера, просто дістаньте індуктивний адаптер і під'єднайте його до роз'єму USB, щоб зарядити смартфон без дротів на відповідній базі.

Тому, перш ніж вибирати будь-яку зарядну базу, постарайтеся з'ясувати, який стандарт використовується використовуваним телефоном, щоб купити сумісну модель.

Час зарядки

Бездротова зарядка еволюціонувала і тепер дає змогу заряджати смартфон трохи більше ніж за годину, тож час заряджання можна порівняти зі стандартним USB-кабелем без швидкого заряджання, хоча, вочевидь, багато що залежить від типу придбаної бази та використовуваного стандарту.

На деяких телефонах високого класу ми також знаходимо швидке бездротове заряджання, спеціальне заряджання на основі високоенергетичних електромагнітних хвиль, що може повністю зарядити телефон менш ніж за півгодини, що донедавна було неймовірно.

Смартфони, сумісні з бездротовою зарядкою

Існує дедалі більше і більше смартфонів, сумісних з бездротовою зарядкою, нижче ви можете знайти список найостанніших моделей, які інтегрують зарядку всередині корпусу телефону.

Xiaomi Mi 11 5G

OnePlus 9 5G

Samsung Galaxy S21 5G

OPPO Find X3 Pro

Apple iPhone 12 Pro Max